Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

måndag 30 september 2013

Reserverat på Bibblan


 Även om jag endast köper pocketböcker så blir det rätt dyrt i längden. Så E-böcker och vanliga lån, både av vänner och från bibblan, ska jag bli bättre på. 

Fick två boktips på vår bokkkubbsträff i torsdags och de har jag nu reserverat på biblioteket

1. "Berövad" av Liz Coley - en psykologisk thriller som handlar om en flicka på 13 år som försvinner men dyker upp tre år senare utan att minnas att hon varit borta


2. "Guld" av Chris Cleave (författaren till "Little Bee"). Är en berättelse om två vänner som kämpar mot varandra i cykling om en guldmedalj i OS London. Om tävlingsinstinkt, vänskap och viktiga val i livet. 



söndag 29 september 2013

Wallflower och Mississipi

"Barkhes kors" utläst och bör ju läsas när man läst de andra två men den fick lägre betyg än 1:an och 2:an. Mycket upprepningar men framför allt läste jag nog på slentrian eftersom den inte fångade mig på samma sätt och som sagt, alla tre på raken blev lite väl mycket Barkhe.

Bokklubbsträffen i torsdags var veckans höjdpunkt och vi var alla rörande överrens om att "Barkhes döttrar" var en bra och intressant bok. Även kvällens värdinna som var den som var mest motvillig till boken, vill nu läsa del 2. Gott betyg.

Värdinnans bokval blev "Wallflower" av Stephen Chbosky, en bok hon egentligen trodde var en ungdomsbok men med ett tema som passar alla. Är även filmatiserad om jag fattat rätt. Wallflower betyder för övrigt panelhöna.


Wallflower

 Boken beställde jag redan vid midnatt när jag kom hem så att jag får den så snart som möjligt eftersom det denna gång blev det bara knappt 4 veckor tills nästa träff. Allt för att hinna träffas ännu en gång innan jul.

Jul ja, mindre än 3 månader dit!! Heelt Galet!

Tills "Wallflower" dyker upp i brevlådan tog jag nu tag i "Mississippi" av Hillary Jordan som jag skrev om för nåt inlägg sen. Då blev det ju Barkhe-serien istället men nu har jag läst nåt kapitel och den verkar väldigt lovande.

onsdag 25 september 2013

Tror det blev för mycket av det goda....

Ja, lite för mycket av Barkhes blev det nog när jag satte tänderna i del 3, "Barkhes kors"av Bodil Mårtensson . Boken är rätt segläst även om det är samma stuk på den som de tidigare delarna eller så är det så att det blev för bra att läsa alla tre i ett sträck. Hur som... triologin är bra och jag rekommenderar dem starkt men man kanske ska ta en bok emellan :)

Detta är dock en bok jag tror är nyttig att läsa för många av oss.
Så här skriver www.adlibris.se på sin sida.

Hur barnen tog makten

En debatterande och underhållande bok om curlingpappor, tigermammor och om hur barnen blev kungar i vårt Bolibompaland

I dagens samhälle har ordet uppfostran nästan kommit att bli ett skällsord. Barnen ska inte indoktrineras, utan man ska möta barnen på barnens villkor. Experter av olika slag påtalar för oss hur vi ska göra för att ta hand om våra barn. Det gemensamma för dessa experter är att de varnar för allt möjligt. Eller att de har ideologiskt präglade uppfattningar om vad som är rätt och fel förklädda till vetenskaplig argumentation. Men vad vet vi egentligen om hur vi ska uppfostra barnen? Ganska lite, och bristen på överensstämmelse mellan varningar och fakta är snarare regel än undantag.

Hur barnen tog makten handlar om hur vi kommit att uppfostra barn. Om man ens får göra det. Hur kunde vi hamna i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord?

Samtidigt som vi inte får säga emot barnen så varnar vi dem för allt. Den överbeskyddande föräldern har kommit att bli idealet. Inte konstigt eftersom experter berättar för oss hur sköra barnen är. Vi får veta hur man ska göra för att de inte ska ta skada. Vad man ska skydda dem från och vad man inte får säga. Detta stundtals in i minsta detalj så att det nästan är omöjligt för dagens föräldrar att göra rätt.

Barn är tåliga varelser. De är gjorda för att överleva vedermödor som vida överstiger dem som de kommer att bli utsatta för i dagens samhälle. Så ta det lugnt. Genom att ignorera de flesta så kallade experter blir ni förmodligen både lugnare och tryggare föräldrar. Och barnen kommer att klara sig alldeles utmärkt utan samhällets pekpinnar till föräldrarna. Exakt hur man väljer att uppfostra sina barn är sannolikt mindre viktigt. Men genom att följa en del råd om vad man faktiskt vet kan barnuppfostring bli mycket mindre ångestfyllt för föräldrar


David Eberhard är psykiater, sedan 2010 chefläkare på Prima Vuxenpsykiatri vid Danderyds sjukhus och författare till de uppmärksammade I trygghetsnarkomanernas land, Ingen tar skit och Normalt? Han debatterar, provocerar och folkbildar, ofta med humorn som vapen.
David Eberhard bor i Stockholm och är pappa till sex barn.

Hörde en recension på radion och som jag förstod det handlade det bl a om att vi som föräldrar låter barnen bestämma alltför mycket om saker som de egentligen är för små för, samtidigt som vi curlar till max och t ex inte låter dem gå till skolan själva trots att de är kapabla till det.

Självklart är det mycket man får väga in i detta men jag tror vi har blivit alltför överbeskyddande vad gäller våra barn. Detta är i alla fall en bok jag vill läsa och då tänds det kanske en liljeholmens eller två.

Och imorgon!! Imorgon är det Bokklubbsdax och denna gång bär det av till Malmö. Hela gruppen blir vi tyvärr inte denna gång heller men det så kul att träffas igen. "Barkhes döttrar" blir det diskussioner om och ny bok ska avslöjas. Håller tummarna för en riktig bladvändare och att valet inte faller på den boken jag funderar på att välja ;)





lördag 14 september 2013

Så mycket gott... och Barkhes son

Kunde inte hålla mig utan laddade ner "Barkhes son" av Bodil Mårtensson direkt efter att jag läst ut "Barkhes döttrar" och har precis läst ut den också. Riktigt kul att läsa om Helsingborg med omnejd på 1600-talet.
Skulle ladda ner även "Barkhes kors" men den "försvann" av någon anledning efter nerladdningen och jag är inte mänska att hitta den på surfplattan. Jaja... får väl testa på nytt om en vecka (kan bara ladda ner en bok var sjunde dag och så länge man inte nått maxtaket för bibblans lånenivå av e-böcker) och se om det lyckas bättre för jag vill verkligen läsa sista delen nu.

Tvåan är ju så klart en fortsättning med personliga intriger och krig mellan Danmark och Sverige. Vikten för Barkhe att få en son är stor om han ska få fortsätta att vara Helsingborgs länsman men vem kan man lita på?

Tycker att Frans Barkhe är ett riktigt r*vhål om jag får säga det för han behandlar sina döttrar som totalt ovärdiga hans uppmärksamhet. Men de är ju bara kvinnor och de har inget att säga till om. Sin fru våldtar han i hopp om att få en son, våldtar eftersom hon hittar andra vägar att tillfredställa honom så att hon inte ska kunna bli gravid - vilket är hennes fasa.

Äldsta dottern Hanna lovar Frans Barkhe bort i giftemål för att stärka sin makt. Yngre dottern Magde flyr med stalldrängen Lars för att undfly tvångsgifte. Mord, tortyr, kärlek som måste döljas, falskspel och krig. Mycket som avhandlas och jag kan inte låta bli att undra om livet verkligen var så rått för 350 år sen.

Det är i alla fall en riktigt spännande historisk roman och jag kan inte sluta läsa. To be continued....som de säger...

Ska jag ta tag i "Mississippi" nu då? Den boken jag beskrev i förra inlägget alltså.  Ja, det får det väl bli eftersom jag får vänta på del tre i Barkhes familjehistoria.

Ja! Så har jag köpt en ny kokbok :) Gillar att laga mat men örk vad jag tycker vardagsmaten är trist. Inte att laga men att hitta inspiration så att det blir lite variation i maträtterna och inte stuvade makaroner och köttbullar 7 dar i veckan. ( Det är vår nödmat när absolut inget annat går att komma på).

Satt och tittade på "Jamie Oliver, middag på 15 minuter" på TV med dottern och vi satt med droppkoppar båda två för attans vad gott det såg ut!

När jag sen var på Maxi och handlade så hittade jag boken där och var ju bara tvungen att köpa den. I går gjorde vi första rätten och det blev en asiatiskt inspirerad sallad med entrecote och en dressing med inlagd ingefära, chili, lime, fisksås bland annat. Förstår ni hur god den var!?

Det där med 15 minuter är ju att överskatta sig själv lite kanske, om man inte är kock vill säga - men visst, finns allt framme och är förberett och om man är två som hjälps åt så räcker det nog med 15 minuter. Hur som helst så är det mat som funkar att laga mitt i veckan när tiden tryter och tar du åt dig av råden han ger så har du nyttig och god mat på bordet på en halvtimme.


Middag på 15 minuter

söndag 8 september 2013

Historisk roman från min absoluta närhet

Jag gillar historiska romaner. Tycker det är intressant att läsa om hur det kunde var då och i mitt stilla sinne jämföra med hur det är nu. Gillade verkligen "Katedralen vid havet" av Ildefonso Falcones även om jag tyckte den var lite väl långdragen. Men historiens vingslag och känslan av att nästan vara på plats på grund författarens sätt att berätta är underbar. Att jag sen varit i Barcelona gör ju sitt till när man känner igen platser som beskrivs.

Likadant är det med "Barkhes döttrar" av Bodil Mårtensson, den utspelar sig 1656 och är vår bokklubbsbok som jag precis läst ut. Jag ser verkligen Helsingborg med omnejd framför mig när jag läser och det ger ytterligare en dimension eftersom det är mina egna hemtrakter. Riktigt roligt att läsa om ställen man verkligen känner till och har koll på var det ligger. Sen är ju Bodil Mårtensson Helsingborgs egen deckardrottning och det gör ju sitt till när hon berättar.

Boken handlar om Frank Barkhe, Helsingborgs mäktiga länsman, och hur han bedriver sitt arbete enkom sett ur egen vinning. Han skyr inga medel att få det som han vill. Mörda, manipulera kungen, tortera, planera tvångsgiftemål för döttrarna. En kall man som räknar med att få som han vill.

Hans fem döttrar ser han som misslyckande, från sin frus sida alltså som inte lyckats föda honom en son - en arvinge. Han lämnar utan skrupler döttrarna att i sin frilla, älskarinnas, Elna Johansdotters händer och hon hade helst sett att döttrarna inte funnits alls och även Elna är beredd att göra allt för att få som hon vill, det vill säga att gifta sig med Frank Barkhe. Till döttrarnas förfäran.

Det kopuleras fritt  till höger och vänster. Lillpigor kallas till männens rum när inte fruar eller frillor finns att tillgå att tillgodose männens behov.

Det jag tyckte var lite segt var när den politiska delen berättas. Det är ju såklart ett måste i och med svenskarnas och danskarnas fiendeskap, men jag gillade mest att läsa om intrigerna personerna emellan.

Jag ger boken en 4 av 5 och tänker definitivt läsa uppföljarna!

Barkhes döttrar  Barkhes son : en historisk spänningsroman  Barkhes kors : en historisk spänningsroman

Väntar dock ett tag med uppföljaren "Barkhes son" och hugger tag "Mississippi" av Hillary Jordan istället och som jag fått rekommenderad.
 Bodil Mårtensson har nyligen kommit ut med den tredje och sista delen av familjen Barkhes historia och den heter "Barkhes kors". Ska också läsas vid tillfälle.

Mississippi







söndag 1 september 2013

Tänkvärd bladvändare

Denna bok kan jag inte annat än varmt rekommendera.
Fick boken av en vän till mig och som är fd kollega till författaren. Min vän har arbetat med samma frågor men i andra länder och gav mig boken för att jag skulle få en inblick i vad hon jobbar med. 

Väldigt intressant och skrämmande bok. Gillade parallellerna mellan arbetet med bistånd på den svenska ambassaden i Bangladesh och det tillhörande livet i denna värld samtidigt som man får följa systrarna Nazarin och Mina i deras strävan för ett bättre liv och mot gamla traditioner. 
En bok som många, om inte alla, borde läsa!

Jag har aldrig varit i Bangladesh eller nåt liknande land men kunde verkligen se framför mig hur det var att bo och leva där. Värmen, dofterna.... Kunde även se de olika karaktäreran väldigt tydligt - på gott och ont.

Det är ju svårt för en annan att överhuvudtaget förstå vad som egentligen görs med våra skattepengar och att allt inte är svart på vitt men i denna bok får man i alla fall skrapa på ytan och få en liten inblick över hur det kan vara. Bra skrivet.
 
"Innan floden tar oss" av Helena Thorfinn

Nu ska jag läsa vår bokklubbsbok "Barkhes Döttrar" av Bodil Mårtensson som är rätt långt ifrån den boken jag nyss läst. Har testläst första kapitlet och tror det kan bli en riktigt bra bok.