Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

onsdag 24 april 2013

"Det enda rätta" av Susanne Boll

Fick ju en bok via Booked.nu häromdagen, "Det enda rätta" av Susanne Boll. Denna bok kommer inte ut i handeln förrän i maj men i och med Booked.nu har jag förmånen (om jag är snabb nog) att få läsa en outkommen bok mot att jag recenserar boken vid två tillfällen på Facebook, Twitter eller min blogg.

Boken är utläst. Boken lämnar en smärtsam känsla i magen som är svår att släppa.
Boken handlar om tre kvinnor som mitt i livet drabbas av olika livsöden och deras vägar korsas under resans gång.

Maria som är lyckligt gift och mamma till två små barn upptäcker en knöl i sitt ena bröst och drabbas av dödsångest. En ångest hon försöker fly men riskerar förlora allt hon tycker är viktigt. Jag lider med henne men kan på nåt sätt förstå hennes irrationella beteende.

Helmi arbetar som läkare på onkologen (dit Maria går för att undersöka sitt bröst) men som tröttnat på att vara dödens budbärare och tar ett drastigt beslut. Ett beslut som, enligt henne, skonar både patienten och henne själv.

Sen har vi Isabelle. Isabelle jobbar som förskollärare och har en stark längtan efter kärlek och barn. Kärlek som hon inte rikigt känner att hon får från sin sambo Jerker. Hon förföljs av tanken på sin ungdomskärlek, en kärlek som de båda trodde skulle vara livet ut.

Även om jag (lyckligtvis) inte har varit med om någon av dessa situationer så kan jag ändå förstå hur kvinnorna känner. Framförallt på grund av författarens förmåga att på djupet beskriva kvinnornas känslor och situationer men också att det är situtioner som skulle kunna drabba vem som helst.

Både Maria och Isabelle känner jag sympati för men inte för Helmi. Oavsett vad hon har gått igenom kan jag inte för mitt liv förstå det beslut hon fattat. Men det är ju så det är i verkliga livet också - vi kan inte tycka om alla här i världen.

Väldigt naket skrivet och det känns väldgt verkligt, vardagligt och nära. Jag är faktiskt lite ledsen att boken är slut. Får istället vara glad över att kunna lämna vidare boken till mina vänner som sen kan lämna vidare.... Send it forward......

Det enda rätta



måndag 22 april 2013

"Himlens fånge" och dagens I-landsproblem

Kan inte hylla "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón nog mycket som ni märker och nu har jag precis läst den tredje boken i serien "Himlens fånge". Gillade även denna bok då jag har en förkärlek till författarens sätt att skriva.
Gillade hur han knöt ihop säcken och vävde ihop denna bok med sina två tidigare alster. Det var förstås ett tag sen jag läste "Vindens Skugga", och "Änglens lek" läste jag förra sommaren så det tog ett tag innan jag fick grepp om namnen igen. Och jag kan inte riktigt förklara boken men den handlade mest om Fermíns liv innan han började jobba hos Sempere & söner.

Boken var väl tyvärr inte lika komplex som de tidigare böckerna och det saknade jag men boken är hursomhelst läsvärd men man ska ju absolut ha läst de andra för att över huvud taget förstå vad det handlar om.

 En liten cliffhanger lämnade han läsaren med, så nu får jag längta till den fjärde boken och hoppas på att den inte dröjer allt för länge.

Nu har jag ju ett litet litet problem. Vilken bok ska jag ta nu? Har ju Bokklubbsboken "Tänk på ett tal" av J Verdon som jag kan ta tag i men samtidigt väntar jag på en bok som jag lyckades vinna i Booked.nu "Det enda rätta" av Susanne Boll och det är en bok jag verkligen ser fram emot att läsa. Hoppas den ligger i brevlådan idag för då läser jag den först.

Så här beskrivs boken:

Tre kvinnors liv kantrar. Fullständigt.

Nedräkningen har börjat, men julen kommer inte att bli som någon annan. Hon vet det. För mycket har hänt.

Psykologen Maria är lyckligt gift med Manne och mamma till två små barn. När hon upptäcker en knöl i bröstet drabbas hon av en fruktansvärd dödsångest. Och riskerar allt för att lindra den. Nu hotar sanningen att hinna ikapp henne.

Helmi arbetar som läkare på onkologen, Karolinska Sjukhuset, och rollen som dödens budbärare står henne upp i halsen. Hon fattar ett drastiskt beslut som, enligt henne, skonar både henne själv och patienterna. Samtidigt börjar hennes noga kontrollerade liv att krackelera. Ångestfulla minnen som hon trodde sig förträngt för alltid pockar på uppmärksamhet och hennes gamla bedövningsmedel, sex, fungerar inte lika bra som tidigare.

Isabelle är förskollärare och längtar intensivt efter egna barn. Hon är lyckligt kär i sin sambo Jerker men börjar bli frustrerad över att han vill skynda långsamt i relationen. Men är Isabelle själv verkligen så redo för ett liv med Jerker som hon tror? Hon förföljs av tanken på ett par mörka ögon som hon trodde var borta. För alltid.

Medan en gråkall december sänker sig över Stockholm, korsas de tre kvinnornas stigar, den psykologiska spänningen skruvas upp och livsavgörande val måste fattas.

Det enda rätta är en stark och trovärdig psykologisk relationsroman om moderna kvinnor mitt i livet
.



Himlens fånge       Det enda rätta

måndag 15 april 2013

Smärtans Hus

av Jo Nesbö är utläst och får betyg 3. Gillar verkligen hans sätt att skriva och bygga upp historien men denna bok var lite för långsam tycker jag. Var ju väldigt sugen på en deckare och även om denna var helt ok så hade jag velat ha en deckare med lite mer "krut" i. Även om den var läsvärd kommer jag nog inte minnas den särskilt länge.

Egentligen bör man väl läsa böckerna om Harry Hole i ordning för att lära känna honom ordentligt men det har inte jag gjort. Min första kontakt med kommisarie Hole var när vi lyssnade på "Snömannen" på väg till Sälen för två år sen och.... attans vad bra den boken var!!!
"Snömannen" kommer nånstans i mitten av de böcker Nesbö skrivit men jag tyckte jag fick rätt bra grepp om Hole iallafall. Sen växer det ju fram fler pusselbitar ju fler böcker man läser om honom såklart.

Kommer definitivt läsa fler böcker av Nesbö.

I "Smärtans Hus" utspelar sig två historier parallellt.

1. Serierånen som utförs av en till synes proffessionell rånare i Oslo gäckar polisen.
2. Hole kämpar fortfarande mot spriten och blir misstänkt för ett mord på en fd kvinnlig bekant till honom. Ett mord som utförs en kväll som han inte har något minne alls ifrån och där han vaknar dagen efter med en rejäl baksmälla.

I min ljudbok har jag inte hunnit längre än sist jag skrev. Promenader har jag varit ute på men har haft riktigt sällskap med mig istället så boken har fått ligga på vänt.

Och i väntan på Bokklubbsboken, som är ännu en deckare, har jag börjat läsa uppföljaren till min absoluta favoritbok "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón. "Ängelns lek" läste jag i somras och den var ok men långt ifrån så bra som den förra och nu har jag satt tänderna i "Himlens fånge". En bok som en bloggläsare var snäll och skicka till mig när hon läste att jag älskade "Vindens skugga". Jag har inte hunnit så långt men njuter av varje ord så här långt.

Om jag förstått det rätt så är det en direkt uppföljare på "Vindens skugga" där vi återvänder till De bortglömda böckernas gravkammare och till författarens säregna och mörka Barcelona. Älskade ju just detta i den förra boken och jag är rädd att jag har höga förväntningar på "Himlens fånge". Måste försöka sänka dem så jag inte blir besviken....

Var ju i Barcelona för första gången i höstas och kanske ser jag på denna bok med andra ögon på grund av det.


Himlens fånge





fredag 12 april 2013

Men vilken tur att jag var sugen på deckare!

Lite smålustigt faktiskt :)

Sa ju in mitt tidigare inlägg att jag var sugen på att läsa deckare och att jag hade en ljudbok + en läsebok i gång i just den genren.
Igår hade vi bokklubbsträff och det nya avslöjandet visade sig bli en deckare till. Denna bok hade jag läst om bara någon dag tidigare och tyckte den verkade intressant så det var lite extra kul att det blev det valet.

Kvällens huvudbok var "Stål" av Silvia Avallone, en bok som nu har ramlat in på Topplistorna, och vi var rörande överrens om att det var ett bra bokval. Tjejen som valt boken har varit en del i Italien och kände igen en hel del av miljöerna som boken beskrev och det ger självklart en helt annan nyans av det man läser.
Att vi alla tyckte den där pappan var hemsk och att vi i princip bara väntade på att han skulle göra sexuellt övergrepp på sin dotter - där var vi också överrens. Likaså vad gällande författarens förmåga att beskriva allt så att det kändes som om man var på plats.
En del gillade inte Anna och Francesca överhuvudtaget medan jag, t ex, kände att jag jämförde med min egen dotter som är i samma ålder. Inte för att min dotter är som dem men med hormoner som sprutar och vuxentankar blandas med barntankar så är det lätt att dra paralleller.

Vi åt gott, en Italiensk pastasallad kvällen till ära och drack både rött och vitt vin till maten - vilket man nu var sugen på.

Till kaffet avslöjades boken jag nämnde i början och det är alltså "Tänk på ett tal" av SJ Verdon vi ska läsa till nästa träff.
Ser verkligen fram emot att läsa denna men tar nog nåt annat än deckare tills den dimper ner i brevlådan ;)
Och när jag ändå beställde bokklubbsboken så la jag även till "Agaat" av Marlene van Niekerk samt "Innan jag somnar" av SJ Watson

Tänk på ett tal AgaatInnan jag somnar

måndag 8 april 2013

Måndag och en rätt ok sådan....

Solen skiner, krokusarna vågar sig äntligen fram och våren är här! Jo, så är det för nu tänker jag lufta vårjackan och bara använda vinterjackan i stallet och när sonen spelar fotboll på kvällarna. Är ju rätt så kyligt då skulle jag vilja påstå.

På torsdag är det dags för vår bokklubb att träffas igen och vi ska diskutera "Stål" av Silvia Avallone. Ska bli väldigt intressant att höra vad övriga i gruppen tyckte, tror det kan bli en långdiskussion.

Det var längesen jag läste en deckare så just nu håller jag faktiskt på med två stycken samtidigt. För det första läser jag "Smärtans hus" av Jo Nesbö och tycker den är bra. Har läst två andra av honom tidigare (inte i "rätt" ordning dock) och tycker nog att "Snömannen" är bättre än denna jag läser nu, men den är helt ok.

Egentligen är jag ingen stor fan av ljudböcker för jag känner att jag inte kan koncentrera mig när jag lyssnar, tankarna vandrar åt alla håll så jag föredrar att läsa istället. Har lyssnat på nån ljudbok när jag haft ett längre uppdrag då jag fått köra en bit och då har det fungerat bra.

 Nu tänkte jag att jag skulle ta tag i mina Powerwalks igen och har därför laddat in (jag och jag förresten - jag bad maken då jag är totalt tekniskt okunnig) Don Winslows "I hundarnas våld" (som maken tyckte jag skulle börja med) på min mobil och har jag tur kan den locka mig att gå ut mer - bara för att jag vill höra fortsättningen :). Lyssnade på första delen igår och rundan blev faktiskt lite längre än jag tänkt från början och det är en bra start tycker jag! Och gott betyg åt boken..

Wellwell, vi får se hur det går sen....

Nu ser jag väldigt mycket fram emot att få höra vilken bok som presenteras på bokklubben på torsdag!

I hundarnas våld  Smärtans hus