Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

fredag 31 augusti 2012

Skratt, gråt och headbanging

Var igår på en föreläsning som hölls av Pamela von Sabljar och temat var "Lev din dröm istället för att drömma om ditt liv". Pamela är en otroligt sprudlande kvinna med energi och skratt som smittar och det märks att hon brinner för sin dröm, att möta människor, föreläsa och inspirera människor att ta tag i sina egna drömmar och inse att ingen annan mer än du själv kan förverkliga dem.

Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig men jag känner ju Pamela sen innan och kände att jag nog kommer att gilla denna kväll. Så rätt jag hade!

Började med att träffa ett par vänner på Olssons Skafferi för att äta en lite innan vi skulle vidare till föreläsningen och redan där började det bra.
Det första Pamela bad oss göra när föreläsningen började var att ställa oss upp och dansa med armarna uppsträckta för att väcka kroppen efter dagens stillasittande.

Under kvällens gång utmanades vi i allt från att ge en komplimang till nån vi satt sidan om men inte kände, till att krama varandra eller ge massage. Det har jag iofs inte svårt för och kändes för mig inte som en utmaning men för många är de säkert så. Däremot i slutet kom hon med en utmaning som hon kallade "Fuck your Fears" och då skulle de som önskade utmana sig själv genom att  plocka upp en lapp i en låda och göra det som stod på lappen. Eller avstå om det kändes för tungt att utföra - vilket kan visa på större mod.

En tjej skulle sjunga Bä bä vita lamm, nån skulle prata om sig själv i 30 sekunder, en annan skulle ge och be om en kram och här kände jag att jag ville utmana mig själv. Med bankande hjärta och pirr i magen räckte jag upp handen. Min utmaning blev att till "I´ve got a feeling" spela luftgitarr och headbanga. Jag bangade inte utan antog utmaningen och satte mig sen med ett leende på läpparna.

Det roligaste kom efteråt när Pamela återigen bad oss krama tre personer som satt runt om oss. En kille i 20-årsåldern kom fram till mig och sa "Dig vill jag krama för du är cool!!" Förstår ni hur det värmde mitt hjärta?! Att jag först vågade gå upp och eventuellt skämma ut mig men sen få cred för det jag gjorde!!

När jag väl kom hem hade jag svårt att komma till ro för jag var så fylld av tankar och när jag vaknade i morse var jag fylld av en energi som det var längesen jag kände. Nu står jag här på jobb och har svårt att sitta still så jag står istället och smådansar på stället :) "I´ve got a feeling....."

Tårarna rann också vid ett flertal tillfällen som när en kille i Pamelas team skulle berätta om sin största dröm. När han då berättar att efter en tuff barndom (som var på gränsen till droger och kriminalitet) är hans största dröm att vara den bästa person han kan vara, så rinner tårarna.
Eller som när den unga killen på 18 år vågar berätta om hans skuldkänslor när tvillingsystern dog när de bara var 2 år och han hela livet trott det varit hans fel.

Pamela drar också många paralleller med sitt eget liv och även här rinner tårarna vid flera tillfällen både av glädje och att det hon berättar gör ont i mig.

Nu är jag ju en blödig person och hela kvällen väckte tankar och funderingar och när då någon säger såna här saker (bland mycket annat) så är det bara att låta tårarna rinna.

Det var en härlig kväll med många goa skratt, tårar och gemenskap. När vi i publiken fick frågan vad vi kände just där och då så var mitt spontana svar "Ren glädje!" För precis så kändes det.







torsdag 30 augusti 2012

Chatta om ny bok

Jag har fått möjligheten att få Grebe&Träffs senaste bok "Innan du dog" hemskickad för att sen var med och chatta om boken via Twitter. Nu har jag aldrig Twittrat förr men nån gång ska kanske vara den första även för en tekniknörd som mig.

Anledningen att jag valde att vara med är att jag gillade deras andra två böcker och tyckte detta kunde vara en kul grej att var med på och gratis är gott :) Började läsa boken igår så än har jag ingen uppfattning om den.

Vår bokklubbsbok damp ner i brevlådan igår också, "Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand så jag har lite att se fram emot.

I väntan på "Delhis..." läste jag "Skam" av Karin Alvtegen. En lättläst bok med ett innehåll om gav lite ont i magen. Handlar om Maj-Britt som är gravt överviktig och som inte lämnat sin lägenhet på över 30 år. Om hur hon lever med sin skam som grundar sig i en gudstro där nästan allt är skamligt.

Handlar även om Monica, överläkaren, som lever med sin skam på grund av att hon överlevde medan brodern dog vid en brand i deras barndom och hur hon aldrig verkar göra sin mamma nöjd Om hur missförstånd kan leda till avståndstagande och skamkänslor när man aldrig pratar om det som hänt.

Mardröm om böcker har jag haft också! Skulle på semester och efter incheckningen kom jag på att jag bara hade en bok med mig och jag hade endast ett par kapitel kvar! Vojnevojne - hur ska jag klara mig två veckor utan bok. Sprang förtvivlat runt i flygplatsbutikerna för att hitta en lämplig bok, helst så tjock som möjligt så jag bara behövde köpa en :)

Just nu har jag en deal med dottern om att inte äta godis mer detta år och det är en fis i rymden mot att var boklös resten av året!

Innan du dog

fredag 24 augusti 2012

Det blir nog en kaffedag idag....

Jag kom inte hem jättesent igår efter Bokklubbsträffen men jag kom inte till ro när jag skulle sova, det kröp och kryllade i ben och armar av trötthet. Det är ett tecken hos mig när jag blir övertrött - att det kryper i benen - men det brukar släppa när jag lägger mig dock inte igår. Så även om jag ska undvika kaffe lär det bli några "hålla-mig-vaken-koppar" idag.

Hur som helst var det återigen en trevlig kväll men den där Terasskvällen med fantastisk utsikt som Marija lovat uteblev p g a att det var bokat för grillkväll av de som bor i huset. Då tänkte vi att vi kan iallafall ta en drink där men när vi väl kom upp blåste det halv pelikan och hade, från det vi gick ut från lägenheten och 4 trappor upp, börjat regna! Attans. Så vi fick gå ner och ta drinken i lägenheten istället och det är inget fel på utsikten därifrån heller :)

Jag misstänkte ju att vi skulle vara rörande eniga om att boken var bra och jag hade helt rätt. Jan Guillous "Brobyggarna", som vi först suckade över, visade sig vara mycket bättre än vi först trott (kanske just för att vi suckade över den) och vi vill alla läsa forsättningen "Dandy" som garanterat kommer att handla om den tredje brodern som det inte pratades om alls i första delen.

Eftersom en av oss var tvungen att vika av vid 21 för hon skulle se en konsert med Timbuktu så vi pratade om boken i en rasande fart och avslöjandet av nästa bok kom tidigare än vanligt men det var lika trevligt det och det är så kul när vi får ihop hela gruppen som vi fick igår.

När det var dags att avslöja boken vi ska läsa till kommande gång vågade Marija inte välja själv med tanke på att de böcker hon tidigare valt inte fallit i god jord ...hehe...så nu kan hon skylla på att det var vi som valde om inte heller den här boken gillas :)
Böckerna vi fick välja mellan var "Den frusna trädgården" av Kristin Hannah och "Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand och det blev den sistnämnda och även här var vi rörande överrens. Det lustiga är att jag såg just den boken på Maxi häromdagen och blev lite nyfiken när jag såg omslaget men hade inte tid att titta närmre på den och läsa vad den handlade om.

Boken är redan beställd och nu väntar jag med spänning på leverans. Under tiden läser jag Karin Alvtegens "Skam"

Delhis vackraste händerSkam

onsdag 22 augusti 2012

Inte riktigt lika bra…

För ett par år sedan läste vi "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafon i vår Bokklubb och jag älskade den boken! Det är absolut en av de bästa jag läst. Jag beställde genast uppföljaren "Ängelns lek" men kunde inte ta mig för att läs den för jag var rädd att bli gruvligt besviken.

Nu har jag precis haft två veckors semester då vi bl a seglat och då tog jag med mig just denna bok och kunde inte släppa den när jag väl börjar läsa. Den är inte lika bra som " Vindens…", fick m a o ingen puss på omslaget, men det var samma stuk vad gäller miljöbeskrivningar, konstiga karaktärer och mystik. De glömda böckernas gravkammare fanns även med i denna bok även om det inte var i samma utsträckning.

Lite väl mystisk och oförklarlig tycker jag nog boken var trots allt och det blev en del lösa trådar kvar när boken var utläst men i det stora hela var den bra och jag är nöjd med mitt semesterval :)

Innan denna lilla godbit läste jag "Charlotte Hassel" av Frida Skybäck. En bok som utspelar dig på 1700-talet med fransande klänningar, puder och intriger. Måste erkänna att jag blev besviken. Visst hon hade fångat miljön och tiden men jag retade mig alltför mycket på att det inte verkade korrekturläst. På var och varannan sida var det bindestreck mitt i orden som om hon delat orden i slutet av raden men att det blev annat i tryck. För att besk-riva såg det ut så. Trå-kigt och irri-terande att läsa.

Dessutom mitt i boken kom det helt plötsligt ett författartack! Nä, me not like.

Efter "Ängelns lek" har jag haft svårt att välja bok och har faktiskt inte läst nåt sen i lördags när jag läste ut den. H, känner mig lite naken utan vald bok.

Imorgon är det Bokklubbsträff och vi ska diskutera "Brobyggarna". Tror faktiskt att vi alla är glatt överraskade.

Ska dessutom bli intressant att höra vilken bok Marija valt. Hon brukar välja böcker som vi andra …tycker är annorlunda ;). Men vem vet - det blir kanske en stor surprise att hon valt en "vanlig" bok… heheÄngelns lek





fredag 10 augusti 2012

Hungrig

Fick abstinens häromdagen när jag var på mitt uppdrag men satt utan arbetsuppgifter. Hade glömt hela min kasse hemma med både lunch och BOK! Jisses, hur kunde jag bara glömma den hemma?! På lunchen åkte jag väg till närmsta köpcentrum och inhandlade en smörgås + boken "Hungrig" (passande namn för det var precis vad jag var ;) ) av Crystal Renn.

Boken handlar om just Crystal Renn som hittades av en modelscout och som sa åt henne när hon visade ett Vouge-omslag "Det där kan bli du....om du går ner till 85 cm i midjemått".

Crystal började banta och hårdträna, gick ner 30 kg och blev tillslut anorektisk med mani på att hålla hektona borta inför kommande uppdrag. Till skillnad från många andra med den sjukdommen var hon medveten om sina problem men ville inte ta sig ur utan ville bara vara så tunn om möjligt. Lyckan var när hon såg en modell hon såg upp till och hade som idol och sorgligt nog bara tänkte "Jag är tunnare än henne....!" Inte glad över att få träffa henne alltså....

Det gick till en punkt när hon inte orkade leva så längre, när hektona och kilona kom tillbaka och hon inte fick några uppdrag trots att hon i våra normala ögon fortfarande var alltför mager.

Det var mycket intressant att läsa denna bok ur hennes synvinkel där hon berättar hur synsättet på modellerna är att de är tjocka om de inte kommer i en storlek 30! Intressant att läsa hur hon med sitt enorma kontrollbehov och järnvilja (har hon gett sig den på nåt så sker det) både går ner 30 kg och sen tar sig ur anorexian utan hjälp utifrån.

Idag är hon en hyllad sk plusmodell med uppdrag som bara strömmar in. Hon har hittat en vikt som passar hennes kropp, dvs kroppen "säger själv ifrån" när hon går upp eller ner i vikt genom att den vill ha mer eller mindre mat (låter som om om kroppen är en fristående del av henne).

Jag köpte boken mycket av intresse såklart men också för att jag snart har en tonårsdotter som ibland kommer med kommentarer som "Titta vilken tjock mage, lår, osv... jag har". En bok som hon kanske ska få läsa med tiden och förhoppningsvis förstå att de flesta som är så magra är sjuka, ofta svårt sjuka.
Crystal Renn berättade också att hon direkt kunde se om en tjej var normalt smal eller om hon endast tillät sig att äta ett salladsblad om dagen. Tänk er att få panik av tanken på att det där sockerfria tuggummit - innehöll det verkligen inte några kalorier!!?

Nä, jag tror att vi ska vara glada för att vi är friska och har hälsan, kan njuta av mat och dryck utan att det går till överdrift och träna med måtta så att kroppen mår bra. Lagom är bäst i mångt och mycket....
Hungrig