Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

onsdag 30 november 2011

Den farliga leken

Både igår och idag har jag hunnit läsa en hel del på jobb så nu är "Den farliga leken" av Mari Jungstedt utläst.
Och visst var den spännande. En lättläst deckare att ta till när man inte orkar eller har tid att engagera sig i nåt tyngre.

Den farliga lekenMen där var en liiiten sak som retade mig och som nog tyvärr är det som jag kommer att minnas boken för. Den serien som Jungstedt skriver utspelar sig på Gotland och i ett avsnitten åker ett par av karaktärerna färja från Gotland till fastlandet och en av dem ska köpa en pocketbok att ströläsa under tiden. Valet faller på "Den du inte ser". Här har Jungstedt inte skrivit ut författaren till "Den du ...." men jag känner igen titeln så himla väl att jag måste googla för att se vem som skrivit den. Så att jag inte bara drömt om att den finns på riktigt alltså. Jodå, den finns och det är Mari Jungstedt själv som skrivit den! (Att jag inte mindes det trots att jag läst boken måste betyda att de inte fastnar)
 Jag kan köpa att hon inte vill göra reklam för nån annan författare i sin egen bok men det som retade mig vara att "Den du inte ser" är första delen i den serie som jag själv just nu håller på att läsa. Dvs de karaktärer som Emma, Kommissarie Knutas, Karin osv finns även med i den boken som omnämns i boken jag för tillfället själv håller i handen och läser. Hängde ni med?
Det är kanske en petitess men jag retade mig på det så pass att det fortfarande hänger kvar.

"Eldvittnet" går varm i bilen och jag kör gärna 10 minuter tidigare till jobb för att kunna sitta kvar ett par kapitel extra innan det där dags att börja jobba. Trodde aldrig att jag skulle bli hooked på ljudböcker men det lär inte vara sista gången jag lyssnar på en sån.

Goodnight, BeautifulSom bok att läsa har jag nu valt "Goodnight Beautiful" av Dorothy Koomson. Tänkte jag skulle ge mig i kast med en engelsk bok så det fick bli nåt hyfsat lättläst. Lättläst på svenska åtminstone. Nu återstår det att se om jag har tålamod att läsa på engelska eller inte.

måndag 28 november 2011

2 böcker och 1 ljudbok

Ja det är vad jag har haft på gång samtidigt den sista veckan - jag som brukar ta en sak i taget vad gäller böcker.
För ett par veckor sedan började jag läsa "Medinas Juvel" av Sherry Jones och tyckte språket var helt fantastiskt målande och vackert (speciellt efter att ha läst "Ett litet snedsprång av Denise Rudberg). Den tog lång tid att läsa p g a alla arabiska ord som jag var tvungen att slå upp i slutet av boken + alla arabiska namn och karaktärer som jag skulle försöka hålla rätt på så det gjorde att jag inte tyckte boken var så bra som jag trodde från början. Det är också en bok som nästan kräver att man sitter ner en stund och verkligen kommer in i handlingen för att få grepp om den och tycka om den och det har jag inte riktigt haft tid för - hade kanske fått högre betyg om jag haft den möjligheten.

Boken handlar framför allt om profeten Muhammad och hans favorithustru Aisha som han gifte sig när hon var barn och om hur deras relation utvecklas genom åren men också om kvinnosyn och slag för att befästa profetens ställning. Även intrigerna i proftens harim, harem, tas upp.

Intressant bok men som sagt - alla karaktärer och för mig konstiga ord gjorde att betyget dras ner.

Samtidigt som jag läst denna bok har jag även på väg till jobb lyssnat på "Eldvittnet" av Lars Kepler. Det är första gången jag lyssnar på ljudbok i bilen, har testat hemma tidigare men märkt att tankarna alltid vandrat iväg eller att jag somnat men i bilen har det varit kanon. Dessutom är boken så spännande att jag helst skulle vilja kura ihop mig i bilen när jag kommit fram och fortsätta lyssna eller ta en extra runda när jag kommit hem bara för att få lyssna på ett kapitel till :) Har tidigare läst "Hypnotisören" och "Paganinikontraktet" av samma författare, där jag gillade "Hypnotisören" bäst, men jag undrar om inte "Eldvittnet" är snäppet bättre. Rysligt spännande är den iallafall

När jag sen kommer till jobb läser jag på rasterna en bok, som jag hittade i lunchrummet, som heter "Den farliga leken" av Mari Ljungstedt. Har läst ett par böcker av henne tidigare men inte varit övertygad men denna är helt ok som en "slöläsarbok".

Frågan är vad jag ska välja för "hemmaläsarbok" efter "Medias Juvel". Förslag?

fredag 18 november 2011

Bokklubb!

Glädje och energi - det ger tjejerna mig när vi träffas. God mat och dryck därtill så är tillvaron komplett. Igår blev det en krämig Lasagne med en god tomat, ruccola & mozzarellasallad med ett italienskt vin. Smakade en litenliten slurk men hade gärna tagit lite till om jag inte skulle sitta bakom ratten senare ;)

Boken som skulle ventileras var ju "Ett litet snedsprång" av Denise Rudberg och den fick ett ljummet mottagande och avhandlades rätt snabbt. De flesta av oss tyckte att de förutfattade meningarna vi hade från början infriades även om ett par stycken skulle kunna tänka sig att läsa fortsättningen.
En av tjejerna hade läst ett par av hennes tidigare böcker och sa att denna var bra i jämförelse. Hm säger jag då, inget jag kommer att ge mig i kast med med andra ord.

Vi var nog rörande överrens om att det var för mycket fokus på pengar, dyra kläder och  inredda arkitektritade hus. Och alltför detaljerade beskrivningar av sex - men vi kom fram till att det är nog vi som är för gamla ;)
Storyn i sig var intressant men hade hon lagt fokus på själva handlingen istället för att berätta om allt det lyxiga så hade det varit ok.

Boken vi ska läsa till kommande träff  blev "En dag" av David Nicholls och den har jag ju alldeles precis läst så det blir bara en uppfräshning. Kan ju se filmen eftersom den går på bio just nu och bio är alltid mysigt.

fredag 11 november 2011

Nåt gott till lässtunden?

Då ska ni absolut smaka denna! Var ju tvungen att smaka en liten bit men la sen undan den för risken hade varit alltför stor att jag slukat hela :) Men jag har helt klart hittat min nya favorit och ville bara tipsa er.