Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

måndag 21 februari 2011

"Vindens Skugga" av Carlos Ruiz Zafón

Har precis börjat läsa denna bok och har inte hunnit så värst många sidor men jag känner mig redan förälskad. Detta är en bok som jag tror jag kommer att gilla hela vägen..... Härligt mustigt språk.

Igår kväll läste jag ut "Fladdermusmannen" av Jo Nesbö men tyckte inte den var lika bra som "Snömannen". Egentligen borde jag nog ha läst böckerna i ordning men nu har det blivit så här och förväntningarna var nästintill skyhöga efter att ha fallit pladask för just "Snömannen".

Gillar verkligen Nesbös språk, hans förmåga att avsluta kapitel och avsnitt på ett fyndigt sätt som gör att man som läsare får tänka till lite extra om vad det egentligen är författaren menar. Kommer absolut att läsa fler böcker av honom vid annat tillfälle.

fredag 18 februari 2011

Boklån

Fick låna en bok av en kollega, "Livets Aviga och Räta" av Kate Jacobs, som jag länge velat läsa. Inte för att jag själv har lust att börja sticka för det har jag inte tålamod till (även om det för tankarna tillbaka till barndommen och mammas handarbetande framför tv:n med det rogivande "klickklickklick" från stickorna.) men det får mig osökt att tänka på vår Bokklubb där vi ältar det mesta.

Livets aviga och räta



En varm och sympatisk roman om kvinnlig vänskap och livet."Alla som kommer hit måste sticka. Men alla behöver inte använda garn ..."

Varje fredag träffas kvinnorna i garnaffären Walker & Daughter. En vana, en trygghet och ett andningshål. De är alla olika - här finns Anita som mist sin man, Peri som lämnat juridikstudierna för att designa väskor, förlagsredaktören KC som letar nytt jobb, Lucy som pliktskyldigt stickar en herrtröja utan att veta vem hon ska ge den till ... Och så Georgia, ensamstående mamma till tonårsdottern Dakota och den drivande kvinnan bakom garnaffären i de flotta kvarteren på Manhattan. Kate Jacobs skriver humoristiskt och bär på en brinnande passion för stickning! Varje kapitel har en rubrik som för tankarna till stickor, garn och nystan. Som läsare får du en längtan att själv börja sticka!


Först ska jag bara läsa ut "Fladdermusmannen" av Jo Nesbö som jag håller på med just nu och därefter blir det bokklubbsboken "Vindens Skugga" som jag skrivit om tidigare. (Den har förresten redan kommit och ligger och väntar på utlämningsstället - ska med andra ord hämtas efter jobb!) Men sen.... sen blir det "Livets aviga och räta"

Jag är helt ny på det här med bloggande och heller inte jättekompis med datorer men jag önskar jag kunde lägga in en bild och ha text vid sidan så det inte blir så mycket döutrymme men jag lär mig väl med tiden. Hoppas jag

onsdag 16 februari 2011

Soppa och Kladdekaka tillagat av dotter

När jag kom hem från jobb idag hade vår dotter gjort middag. Hon är bara 11 år men har börjat få Hemkunskapsläxa och den ska göras hemma - där läxor vanligtvis brukar göras. Egentligen skulle hon göra Tomatsoppa (enl lappen med recept från fröken) men det är inget vi i famljen uppskattar så hon gjorde istället en variant på Tom Kha-soppa med kyckling, paprika, champinjoner och nudlar.

Vi hade pratat lite igår om hur hon skulle göra och vad som skulle vara i men hon stod själv och fixade och trixade här hemma.

Och inte nog med det! När jag kommer innanför dörrarna känner jag en doft av .... Kladdekaka. Då hade hon på eget initiativ bakat också så denna onsdag blev rena festen!
Dottern gillar att vara med i köket när jag bakar och lagar mat och jag brukar skämta med henne om att "snart kommer jag hem till nylagad middag och hembakta kanelbullar" och just detta kommenterade hon när jag kom hem.

Jag är så stolt över henne och själv sken hon som en vårsol!

Det märks att vi börjar få stora barn!

Bokklubbsträff!

Tänk att man varje gång längtar lika mycket att få träffa sina vänner i vår lilla bokklubb. Det är med glädje jag ser fram emot träffarna och de sätter absolut guldkant på vardagen.

Igår var det dags igen och det börjar alltid med att vi pratar om vad som hänt sen senast vi sågs. Allt i från vardagsbekymmer till glädjeämnen. Vi äter gott, denna gång blev vi bjudna på en fantastiskt god Fisksoppa med lite sting, dricker lite vin och pratar massor. Även om böcker :) Både om boken vi alla läst men även andra böcker vi hört talas om eller läst.

Igår var det dags att diskutera Björn Ranelids "Kniven i Hjärtat" och denna gång var vi som var på plats rörande eniga om att boken var underbar. Vackert poetiskt skriven och författaren har fångat känslan i situationen och hos karaktären, där och då. Älskar hans sätt att genom ett fåtal ord få fram så mycket information och insikt om hur bokens huvudpersoner känner och tänker.

Det var flera gånger jag fick gåshud när jag läste boken, vissa meningar var så fulla av.... kan inte sätta ord på  hur jag känner märker jag.... Känsla... och trots att boken handlar om en man som mördat två personer så känner man ändå sympati för honom. Och för de andra.

Redan på första sidan fångades jag av boken och nu kan jag inte citera meningen korrekt men det stod ungefär så här "Kasper är som ett sommargräs där en tung människa legat. Han reser sig från varje fall"

Jag kommer absolut läsa fler böcker av Björn Ranelid och nästa blir isåfall "Bär ditt barn som den siste droppe vatten". Framför allt titeln fångade mig men nu när jag läst en bok av honom har jag stora förväntningar på just denna bok.

Efter denna diskussion var det dags för kvällens värdinna att avslöja hennes val av bok inför kommande träff. Valet blev "Vindens Skugga" av Carlos Ruiz Zafón. Jag har en annan bok av honom hemma men den är fortfarande oläst men jag har ju köpt den för att jag blev intresserad så det ska bli spännande att läsa "Vindens Skugga" först.

Redan idag har jag beställt boken men som vanligt blir det alltid några till. Denna gång blev det "Jag dödar av Giorgio Faletti & "Stjärnor utan svindel" av Louise Boije av Gennäs

måndag 14 februari 2011

Böcker jag vill läsa just nu

Det finns några böcker jag väldigt gärna vill läsa och en av dem är "Hjärtats blinda fläckar" av Julia Franck. Nu finns den inte att få tag i butik längre utan jag får bege mig till Biblioteket för att få tag i den. Inget fel i det men hittar jag en bok som jag fastnar för så vill jag gärna ha den i min bokhylla.

En annan bok jag ser fram emot att läsa, och som jag tror passar oss som är uppväxta på 1970 och 80-talet, är "Radhusdisco" av Morgan Larsson. Den  handlar om just denna tid om vad som hände, vad som var populärt och jag kan bara gissa att det blir en stor igenkänningskänsla.

För en tid sen läste jag "Högre än alla himlar" av Louise Boije av Gennäs och det var faktiskt första gången jag läste något av henne men blev genast förälskad i karaktärerna i denna bok. Detta ska bli en triologi som sträcker sig från Melleniumskiftet och 10 år fram och jag längtar redan efter bok nr 2 men det lär dröja ett tag innan den kommer ut i butik. Fram till dess får jag läsa nån av hennes tidigare böcker och se om jag gillar dem lika mycket.

söndag 13 februari 2011

Äntligen dags för bokklubbsträff

På tisdag är det dags får vår bokklubbsträff igen och denna gång ska vi diskutera Björn Ranelids "Kniven i hjärtat".
Reaktionerna var väldigt blandade när vi fick veta vilken som blev nästa bokval, en del sa
-Nej! inte Ranelid medan andra sa
-Ja, vad spännande att få läsa honom , det hade jag inte valt själv.

Själv tillhörde jag den senare kategorin och blev glatt överraskad för visst har jag en del förutfattade meningar om Ranelid.
"Kniven i hjärtat" handlar om en far och hans son som förlorat kontakten sen pappan begått ett dubbelmord och hamnat i fängelse. Efter åtta år tar sonen kontakt igen och de tar sina stapplande steg mot att lära känna varandra på nytt.

Jag gillade verkligen hans språk, hans förmåga att sätta ord på känslor hos de olika karaktärerna. Han körde med en hel del upprepningar vilka jag ibland retade mig på men det är ingen bok man hastar igenom utan den kräver lite eftertanke och jag kände att jag funderade en hel del även när jag inte satt och läste.

När jag läst ut boken kände jag en stor sorg, inte för att boken var slut utan för att den slutade som den gjorde. Hade inte förväntat mig det utan trodde det .... ja, ska inte säga för mycket tror jag.

En sak jag undrar över är om Ranelid själv är författaren han skriver om i boken och om detta egentligen är baserad på en sann historia....

Kniven i hjärtat

lördag 12 februari 2011

Hej på dig och varmt välkommen!

Det här är mitt allra första inlägg i en alldeles egen blogg. Har funderat ett tag på att jag vill skriva ner lite tankar om olika böcker, kanske ge lite lästips men framför allt bara få ner på pränt vad jag tycker om, eller inte tycker om, det jag läser.

På väg till Sälen för ett par veckor sen lyssnade maken och jag på "Snömannen" av Jo Nesbö. Jag hade självklart hört talas om författaren och hans böcker men aldrig gett honom en chans trots upprepade rekommendationer. Egentligen "bör" man väl lyssna på eller läsa böckerna i ordning eftersom det handlar om en och samme kommissarie men vi högg en i farten som vi båda tyckte verkade bra och jisses vad rätt vi hade!
Nu hann vi inte lyssna klart, inte ens vägen hem räckte till, så jag lånade boken (eftersom jag somnar om jag lyssnar på ljudböcker hemma) och det var en riktigt spännande bladvändare. Nu är det jag som rekommenderar hans böcker och jag har redan gett mig i kast med "Fladdermusmannen" som är en tidigare bok med samme författare och med samme kommissarie.

Nu är mitt första inlägg gjort och jag ska försöka hålla bloggen uppdaterad med diverse tankar och boktips

Må gott tills nästa gång